zapatillaroja.es
"Siempre es más valioso tener el respeto que la admiración ( Jean Jacques Rousseau )"


...Volver
El TSJ declara “indigna i il•legal” la retallada de les ajudes a un jove depenent de Cocentaina

El Tribunal de la Comunitat Valenciana obliga a reemborsar a la família les ajudes econòmiques de cuidador no professional Els pares d'aquest xic de 18 anys, diagnosticat amb una paràlisi cerebral, destaquen el valor de reparació moral de la sentència, més que l'econòmic

Pau Agulló viu a Cocentaina i acaba de complir 18 anys. Com apunten els seus pares, és “un jove feliç”, malgrat tot. Una paràlisi cerebral ho manté ancorat en una cadira de rodes i li impedeix caminar, comunicar-se, abraçar a les persones que vol, menjar sol o realitzar cap activitat bàsica quotidiana. El paper dels seus cuidadors és “fonamental per a poder sobreviure dins d'una societat plena d'obstacles, tant físics com a socials”, expliquen els seus pares, Hipòlit Agulló i Carme Insa.

 

Pau necessita ajuda per a tot, les 24 hores del dia. Malgrat la importància d'aquestes cures, la seua família -com a tantes altres milers en la Comunitat- va veure l'any 2012 com el Govern valencià retallava part de l'ajuda econòmica corresponent al cuidador o cuidadora no professional dins de l'entorn familiar, que a més deixava de cotitzar a la Seguretat Social. “Mentre açò ocorria, el Consell seguia sense abonar al dia les quotes mensuals als dependents”, explica Hipòlit Agulló, qui afig que, davant aqueixa situació, van decidir posar en mans de la justícia un recurs contra la Conselleria de Benestar Social de la Comunitat Valenciana, dirigida llavors pel Partit Popular.

 

Dos anys i cinc mesos després, el passat 22 de desembre, la seua advocada Sandra Casas -exsecretària autonòmica d'Igualtat amb Mónica Oltra- els va cridar per a comunicar-los la sentència favorable del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que obliga a reposar les ajudes de cuidador no professional des de 2012, quan els van ser retallades.

 

Una sentència que, segons la família de Pau demostra que aquestes retallades van ser “indignes i il·legals”. Afig el seu pare que encara desconeixen quin és la quantitat que se'ls reposarà (que haurà de ser abonada amb interessos), encara que el més important per a ells és “el reconeixement moral i el fet que es tracta d'una sentència que pot crear jurisprudència”. Indiquen que és la segona ocasió en què han guanyat en els tribunals després de denunciar injustícies de la Conselleria cap al seu fill. En la seua opinió, amb aquestes dues victòries, “hem evidenciat la ineficàcia per a aplicar la llei estatal que suposava el quart pilar del benestar i la poca sensibilitat del PP cap a les persones depenents. Un govern que no té suficient amb incomplir una llei estatal, sinó que a més s'atreveix a retallar el poc que ens correspon”.

 

Hipòlit Agulló i Carme Insa, que lluiten per traure endavant al seu fill, han celebrat com el millor regal d'aquest Nadal que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana els haja donat la raó. "L'ajuda és més moral que material. El fet que es reconeguen els drets i puga servir perquè la societat es mentalitze que, governe qui governe, aquests drets per a persones tan vulnerables com el nostre fill, que depenen d'una persona 24 hores al dia...no haurien de jugar amb aquestes coses i estar ací amb el que marque la llei".

 

Situació actual de la Dependència

 

Pau, així com Hipòlit Agulló i Carme Insa, són membres de la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència L'Alcoià-El Comtat, que lluita per visibilitzar la problemàtica de les persones depenents, “moltes d'elles ocultes o incapaces de fer sentir la seua veu per diferents circumstàncies”. En l'onzè aniversari de l'aprovació d'aquesta llei coincideixen amb el diagnòstic general, que veu millores substancials des del canvi de govern en la Generalitat Valenciana, a pesar que aquest impuls ha provocat un efecte anomenada i obri nous reptes a l'Administració valenciana. Al costat d'aqueixa valoració positiva, subratllen la falta d'implicació del Govern central, “que segueix sense aportar més d'un 15% del 50% que li correspon”, apunten.

 

Segons van explicar recentment des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la Comunitat ha superat per primera vegada les 60.000 persones que reben algun tipus d'ajuda en relació a la Dependència. L'atenció a aquest col·lectiu s'ha duplicat en 2017 respecte al mateix període de 2015 a la Comunitat Valenciana.

 

Més informació o altres dubtes:

María Moltó. Telf: 607431286

maria@maria-molto.com

 


...VolverL'Ajuntament de Cocentaina aposta per la recuperació dels llavadors recuperant el del Pla de la Font
Aquesta actuació de millora i preservació del patrimoni es suma a altres anteriors com la recuperació del llavador dels Algars.Cocentaina no tindrà servei de tren durant 6 setmanes per obres en les vies
L'Ajuntament no ha rebut cap avís ni comunicat oficial sobre aquestes actuacions i sobre l'aturada del serveiAviso legal